VIRÁGOK (60)

HÁZAK, VÁROSOK (45)

TÁJAK (38)

MISKOLC (15)

PORTRÉ (35)

ITÁLIA (33)

AKVARELL (18)

ÁLLATOK (9)

PASZTELL (22)

AKRIL (11)

Grafika (6)

AJTÓK, LÉPCSŐK (14)

TAVAK, TENGER (20)

ABSZTRAKT (12)


Kassai Katalin vagyok, 1958-ban születtem Miskolcon.
Egész kiskorom óta szinte az egész napomat kitöltötte a „foglalatoskodás”: kézimunkáztam, kötöttem-horgoltam, mindenféle technikát kipróbáltam, agyagoztam, és fafaragással is készítettem egy-egy darabot.
Az általános iskola után a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium rajz-tagozatára nyertem felvételt, úgy éreztem akkor, hogy rendesen beindítottak, hiszen nagyon jó mestereim voltak: Lantos Jánosné, Nyitray Viktória, később Zsignár István a középiskolában. Bozsik István, Pető János, Fata György és Papp János szakkörében dolgozhattam, a főiskolán – Egerben – Seres Jánostól és Blaskó Jánostól tanulhattam. Érdekes, hogy a mestereim munkásságának változatossága ellenére azonos látásmódot képviseltek, azonos értékeket jelöltek meg számomra, nekem már „csak” annyi dolgom lett volna, hogy soha ne térjek le az útról…

Én viszont – a kis makacs – kötött-hurkolt anyag- és formatervező szerettem volna lenni 18 évesen… Megvolt hozzá minden képességem, rengeteg munkával készültem a felvételire… ám, ott nagy volt a harc és akkoriban azt nem a kötőtűkkel vívták, hanem valami „mással”… a 3. rostán elbuktam, de még abban az évben felvettek Egerbe matematika-rajz szakra. Olyan nagy „fájdalmaim” nem voltak, boldogan vágtam bele a főiskolába és majd utána következő 35 évembe, amit mindvégig a gyerekekkel töltöttem, mint rajztanár néni. Nagyon szép évek voltak. Összesen két munkahelyem volt. Sok szép sikert értünk el a tanítványaimmal, sok szép emlékem maradt – és az Internetnek köszönhetően – tovább is tudom ápolni a kialakult kedves kapcsolatokat.
A pedagógus éveimben háttérbe szorult az egyéni megmutatkozás, sokat rajzoltam, festegettem együtt a gyerekekkel, akár órák alatt is, de otthonra már nem maradt energiám erre, inkább csak kézimunkáztam. Nagy kedvencem volt a tradicionális kanadai-amerikai keresztszemes technika és a patchwork, amelyeket olyan nagyüzemben műveltem, hogy egy 65 képből álló kiállítást is rendezhettem a miskolci Petőfi Könyvtárban 2010-ben.

2017-ben nyugdíjba mentem… Miután nem találtam a helyem, előkotorásztam az ecseteimet, vettem egy rakás akvarellpapírt, a barátaim minőségi pasztell-készletet ajándékoztak nekem… és bizonytalanul, de egyre bátrabban fogtam újra munkára magam.
Az első önálló kiállításom 2018 februárjában volt 56 képemből – főleg akvarellek – mindenféle stílusban. Akkor azt vallottam, hogy az az „én technikám”… Úgy keresem az utam most is, mint egy pályakezdő. Az elmúlt másfél év alatt több mint 150 képet rajzoltam, festettem… A legeslegjobb terápia, amit kitalálhattam magamnak!
KataPorta


KASSAI KATALIN
HUNGARY

+36-70 261 2135 (in italiano)
kata@kataporta.net